Kliande hårbotten – så blir du av med klåda i hårbotten

Har du en kliande hårbotten? Du är inte ensam! Att ha en känslig och torr hårbotten är ett vanligt problem som kan vara både irriterande och besvärligt att bli av med. Som tur är finns det flera sätt att lindra en kliande hårbotten. Vi är här för att lära dig mer om vad som orsakar en kliande hårbotten och guida dig med tips och råd för att lindra besvären!

Orsaker till kliande hårbotten 

Det finns flera anledningar till varför det kliar i hårbotten, från allergiska reaktioner och torr hud till inflammatoriska hudsjukdomar. Det första steget mot att få en balanserad och hälsosam hårbotten är att förstå mer om vad som orsakar problemet. Några vanliga anledningar till att din hårbotten kliar är:

  • Torr hud: hårbotten kan bli torr, precis som huden i ansiktet och på kroppen. Torr hud kan orsakas av faktorer som att du tvättar håret för ofta, produktrester från stylingprodukter eller när vädret ändras efter årstiderna.
  • Mjäll: en vanlig orsak till kliande hårbotten är mjäll, något som kan drabba både torr och fet hårbotten. Mjäll orsakas av jästliknande svamp och får huden i hårbotten att flagna, vilket gör att många upplever det som besvärande. 
  • Allergiska reaktioner: det går att vara allergisk mot ingredienser i vissa hårprodukter. Om du precis har provat en ny hårprodukt kan du sluta använda den i ett par veckor för att se om din hårbotten slutar klia. 
  • Eksem: eksem kan också påverka hårbotten. Seborroiskt eksem är en form av eksem som kan orsaka till kliande hårbotten och kan kännas igen på röda torra och flagnande fläckar i hårbotten eller ansiktet.
  • Psoriasis: psoriasis är en kronisk autoimmun sjukdom som gör att huden blir torr och flagnar. Psoriasis kan också påverka huden i hårbotten och på halsen och orsaka klåda.

Tips mot torr och kliande hårbotten

För att lindra din klåda i hårbotten kan du följa några enkla steg som minskar irritationen. Kom ihåg att det rätta sättet att behandla din kliande hårbotten också beror på vad som är orsaken, så det är alltid bäst att prata med din läkare om du har en hudsjukdom.

  1. Undvik varmt vatten: varmt vatten tar bort fukt och naturliga oljor från huden, vilket gör att din hårbotten kan bli torr och börja klia. Håll dig istället till ljummet vatten när du tvättar håret.
  2. Uppdatera din hårtvättsrutin: använd ett torrschampo istället för att tvätta håret för ofta, men hoppa inte över att tvätta håret om du känner att din hårbotten börjar klia om du väntar för många dagar. När du tvättar håret, tänk på att schamponera håret två gånger och massera hårbotten ordentligt för att få bort oljor och produktrester.
  3. Använd skonsamma hårprodukter: leta efter produkter som är speciellt framtagna för torr och kliande hårbotten. Du kanske också vill använda produkter som inte innehåller sulfater, eftersom det kan ta bort naturliga oljor från ditt hår och hårbotten och gör huden torr. 
  4. Skippa uppsatt hår: även om frisyrer som flätor och hästsvansar är snygga kan det vara en bra idé att släppa ut håret om du har en kliande hårbotten. Tighta frisyrer skapar spänningar i hårbotten och orsakar irritation.
  5. Återfukta din hårbotten: precis som huden på din kropp behöver fukt kan du återfukta din hårbotten med naturliga oljor och produkter gjorda för hårbotten.

 

Lämna en kommentar
Upp